25.11.2019
HOMEALTISTUS

Viimeaikoina keskusteluissa on noussut taas usein homeongelmat ja niistä aiheutuneet vakava homealtistus ja oireet. Kuka on menettänyt kokonaan kotinsa ja omaisuutensa, moni on sairastunut samalla astmaan (ei ihan tavanomainen astma) tai oireet vaivaavat vielä niin, että iho reagoi lehahtamalla punaiseksi yhtäkkisesti mitä erilaisimmissa tilanteissa, ääni käheytyy. Homesairaus myös valitettavasti komplisoituu usein esim. monikemikaaliyliherkkyydeksi. Hankalat mykotoksiinit saavat eimistön sekaisin. 

Homealtistuneen kuntoutumisessa on tärkeää yksilöllisten taustatekijöiden ja oireiden kartoittaminen (mm. neurogeeninen ja allerginen inflammaatio; histamiini. mitokondrioiden toiminta, suolisto, maksa, kilpirauhanen). Erilaiset peruslaboratoriotestit antavat kuvaa elimistön tilasta.
Ruokavalio suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden homealtistuminen, korjataan syntyneitä ravintoainepuutoksia, keskitytään tulehduksen rauhoittumiseen, tuetaan mitokondrioiden toimintaa ja immuunijärjestelmää. Tämä vaatii, että ruoansulatus ja suolisto toimivat moitteettomasti ja tähän on myös panostettava.

Homesairaus jatkuu usein krooniseksi eikä sairas voi palata takaisin homeisiin tiloihin, koska jälleen altistuessa sairauden oireet palautuvat nopeasti ja voimakkaammin. Toipuminen kestää kerta kerralta kauemmin. Homesairaus vaatii tänä päivänä vielä altistuneelta itseltään todella paljon ja on myös jaksettava hoitaa itseään sairastumisesta. Homesairastumista tutkitaan jo, joten toivotaan, että tulevaisuudessa homesairauksien hoitoa jo osataan hyvin ja esim. tarvittavia väistötiloja/ hätämajoitusta olisi tarjolla.

Jotain on jo liikahtanut. Valtioneuvosto hyväksyi 3.5.2018 valtioneuvoston periaatepäätöksen Terveet tilat 2028 –toimenpideohjelmasta ”Kohti kokonaisvaltaista hyvinvoinnin edistämistä ja käyttäjien huomioon ottamista julkisissa rakennuksissa”. Terveet tilat 2028 -ohjelman tavoitteena on tervehdyttää julkiset rakennukset ja tehostaa sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta. Kymmenvuotisen ohjelmakauden aikana vakiinnutetaan kiinteistönhoitoon toimintatapa, jossa rakennusten kunto, sopivuus käyttötarkoitukseensa ja käyttäjien kokemukset tarkistetaan ja arvioidaan säännöllisesti.
Mirka KI MyOnni